Blogs & Nieuws

IT-afdelingen

Blog

Hoe blijf jij als IT-afdeling relevant voor de organisatie?

Hoe blijf je als IT-medewerker in het huidige digitale tijdperk relevant?

De huidige IT-afdeling worstelt met haar relevantie. De medewerkers hebben hun eigen gewoontes in dit digitale tijdperk, waarbij ieder zijn eigen (social) tools en applicaties gebruikt. IT-afdelingen hebben moeite om onderscheidend te blijven in het aanbieden van bedrijfsapplicaties; ze zijn voortdurend bezig met het ‘verkopen’ van deze applicaties aan de organisatie. Mensen kunnen niet gedwongen worden om bepaalde tools te gebruiken; zij moeten tegenwoordig verleid worden tot gebruik. Daar komt bij dat IT-afdelingen minder budget ontvangen vanuit het managementteam, omdat ook zij doorkrijgen dat elke afdeling voor zijn eigen applicaties kiest.

Huidige ontwikkelingen

Volgens de traditionele gedachte voorzien IT-afdelingen medewerkers van support en technische tools waarmee zij kunnen communiceren en werken. Hierbij wordt geen rekening gehouden met het feit dat bijna 60 procent van de business een eigen budget heeft, onafhankelijk van IT, om samenwerkingstechnologieën aan te schaffen. Het selecteren, aanschaffen, implementeren en controleren van applicaties valt dan niet langer onder de verantwoordelijkheid van de IT-afdeling.

Nog interessanter is dat medewerkers allerlei tools gebruiken die zij zelf aanschaffen via de cloud. Dit fenomeen wordt ook wel ‘Shadow-IT’ genoemd. Dit betekent dat de business zelf zijn IT inkoopt, zonder dat de IT-afdeling hier vanaf weet. Dit zijn ongelukkige ontwikkelingen die soms ook informatiebeveiligingsrisico’s met zich meebrengen. Hoe speel je als IT-manager hier nu op in?

Creëer meer budget voor jouw IT-afdeling

Gezien het feit dat de business veel meer op zoek gaat naar eigen applicaties, is het verstandig om als IT-afdeling hand in hand te gaan met de business om gezamenlijk de uitdagingen van de business te doorgronden en op basis hiervan IT-oplossingen te bieden die aansluiten bij de vraag van de afdelingen. Zo behoud de IT-afdeling zijn relevantie naar de business en passen de gekozen oplossingen in het beleid van bijvoorbeeld de informatiebeveiliging van de afdeling IT. Zo kan de IT-afdeling in samenwerking met de business in gezamenlijkheid oplossingen brengen die aansluiten op de bedrijfsuitdagingen.

De kracht van samenwerkingstools voor organisaties

Wil jij meer inzicht krijgen in de kracht van samenwerkingstools voor organisaties? Download dan het e-book ‘De kracht van samenwerkingstools voor organisaties’ door bijgaand formulier in te vullen.

Gerelateerd

Download het e-book